zondag, maart 03, 2013

De mogelijkheden van NFC in de gezondheidszorg


Hieronder vind je voor een deel de vertaling van dit engelstalige artikel 

Gabriel Perna blogt over de mogelijkheden van near-field communication (NFC) technologie na een bezoek aan de HIMSS 2013.
Het blijkt voor hem dat het niet alleen gebruikt wordt om koffie te kopen bij Starbucks, in te checken bij een event of om kaartjes te kopen voor een concert of een sportevenement door simpelweg met je smartphone langs een scanner te swipen. 
Dat gebruik was al bekender. Het gebruik van NFC in de zorg is nog relatief onbekend. Door zijn aanwezigheid bij het RFID (radio-frequency identification) pre-conference symposium op HIMSS13 in New Orleans, denkt hij dat dat in de nabije toekomst wel gaat veranderen. 
Jim Li en Don Jones gaven in verschillende use cases de mogelijkheden van NFC in de zorg.
Er werden verschillende redenen aan gegeven waarom NFC, dat apparaten aan elkaar koppelt wanneer ze dicht genoeg bij elkaar komen, het waard is om naar te kijken.
Lage kosten, laag energiegebruik, makkelijke implementatie en hoge beschikbaarheid zijn enkele die genoemd worden. 
Voor Nederland denk ik aan mogelijkheden dat de arts of verpleegkundigen met een NFC chip in zijn batch bij binnenkomst in de kamer automatisch ingelogd wordt in de verschillende IT systemen, zodat er geen tijd daaraan besteed hoeft te worden en men steeds over de meest recente informatie kan beschikken.
Ik ga nog eens nadenken over een aantal andere mogelijkheden die ik zie. 

Geen opmerkingen: